TRADÍCIÓ

Az astanga jóga a legdinamikusabb tradicionális irányzat, aminek a gyökerei Mysore városába, Indiába vezetnek. 3 kötött sorozatból áll, a harmadiknak 4 része része van, így összesen 6 sorozat létezik. Az első sorozat a Yoga Chikitsa-alapozó sorozat, ami méregteleníti a testet; második a Nadi Shodana-középhaladó sorozat, ami az idegrendszer megtisztítására fókuszál és a harmadik, a Sthira Braga, amivel az elme stabilitását érjük el. Tradicionálisan heti 6x gyakorolunk reggelenként, szombaton pihenőnapot tartunk. Kezdőként természetesen mindeki heti egy órával kezdi, a gyakorlást pedig hosszú évek alatt építi fel türelmesen, alázattal. Nem gyakorolunk Holdnapokon, illetve a hölgynapok első 2 napján.

MÓDSZER

A testartásokat (ászana) 5 légzésig tartjuk és légzéssel összehangolt mozdulatosorokkal (vinyásza) kötjük össze. A gyakorlás alapja a hangos, energikus udzsáji légzés, amit összehangolva végzünk tekintetünk adott pontra szegezésével (dristi) és az energetikai/izomzárakkal (bandha). Mindez beindítja az energia (prana) áramlását a testben és segít a mozgó meditáció kialakításában. Minden óra elején és végén mantrázunk, ezzel tisztelgünk az előttünk járó tanítók előtt. Továbbá felkészülünk, majd lezárjuk mentálisan a gyakorlásunkat.

PARAMPARA

A parampara tanító láncolatot jelent, mivel az astanga jógában a tudás tanító-tanítvány viszonyban maradt ránk és áramlik tovább. Tradicionális iskolánk oktatói láncolata Indiába vezet, Ajay Kumaron keresztül az astanga guruhoz, B.N.S. Iyengarhoz, aki Tirumalai Krishnamacharya tanítványa volt és az utólsó élő astanga Guru.